tisdag 29 december 2009

Inte bara pengar

Jag har beställt en bok som jag tror är bra. Den heter "Far och flyg - hur resor förändrar världen". Jag har hört ett föredrag av författarna Maria Rankka, Anders Ydstedt och Fredrik Johansson på TIMBRO där de framhåller att resandet inte är ett nödvändigt ont utan en viktig del för den mänskliga utvecklingen. Resandet är visserligen ett miljöproblem, men vi har inte råd att sluta resa. Resandet har helt enkelt för många positiva effekter och ger människor perspektiv och eftertanke, utbyten och dialog. Utan resandet skulle mänskligheten gå snett. Jag ser fram emot att få läsa boken snart.


Vi vill ju som hållbart reseföretag både tjäna pengar och rädda världen. Vi tänker oss att byarna som våra kunder besöker får en god ersättning som hjälper dem att komma igång med en mikrobusiness. Vi ska också erbjuda rådgivning från experter som vet vad en by kan göra för att skaffa sig inkomster, men det är inte bara pengar som vårt företag hoppas generera. Det mänskliga mötet mellan människor från olika kulturer kan ha mycket större värde! Människorna i byn kan få tips och idéer som hjälper dem att tänka och våga nytt. De kan få nya perspektiv på problem och möjligheter. Likaså kan gästen få perspektiv på sitt eget liv som hjälper den att värdera vad som är viktigt i livet. Ett nära kulturmöte kan förvandla och förändra världen!


Snart registrerar vi vårt företag Nepal Face to Face AB. Det känns roligt och är en viktig milstolpe för oss. Efter invigningen den 17 januari i Örebro kommer vi att börja försälja by-dagar vilket innebär att man själv får ta sig till Nepal och att vi välkomnar på plats i Kathmandu och sedan ordnar vistelsen i byn. För den övriga tiden i Nepal (rimligen stannar man minst 2-3 veckor) kan vi ge tips om goda arrangörer för tex trekking, wild safari och stadsvandringar mm.

Den bästa tiden att komma till Nepal under våren är från första mars till mitten av maj. Vi åker till Nepal den 28 januari med hela familjen. Det ger oss mer än en månad att hitta en eller flera bra byar att besöka. Det sätter lite press på oss men ger också en motivation att jobba på bra. Viktigt för oss är att söka skapa hållbara skräddarsydda resor efter kundens önskan. Vi är öppna för förslag och ni är alla välkomna fortsätta följa oss när vi på plats letar efter bra byar. Jag tänker att vi då även lägger ut lite videobloggar så att det bättre framgår vilket fantastiskt land Nepal är och vilka möjligheter det ligger i att "flyga och fara"!

4 kommentarer:

  1. Spännande möten med vänliga människor som sätter stora märken i ditt hjärta, Vi förlorade våra hjärtan i Nepal efter första besöket.

    SvaraRadera
  2. Ja, det är något speciellt med just Nepal. Dags att åka igen?

    SvaraRadera
  3. Hej!
    Visst kan resande och miljö tyckas vara varandras motsatser i vår tid. Å andra sidan en förutsättning för att förstå den tid vi lever i! Desto bättre att några försöker att hitta vägar för resandet att inte bara vara den priviligierades möjlighet utan till för ömsesidig utveckling. Under en kort period på sjukhus i Kimpese, Kongo Kinshasa, för några år sedan så kom behovet av just denna typ av relation fram tydligt. Jobbet kunde kongoleserna göra själva men vänskapen med besökande var avgörande för att orka med i en hård vardag.. Lycka till!!

    SvaraRadera

Min blogglista