fredag 12 februari 2010

Tempot går upp!

Både Anna och jag gillar språk. Anna har börjat att ta nepalilektioner 3 dagar i veckan med en privatlärare och hemma övar hon ka, kha, ga, gha, nga på talvan, fast med devnagri-skrift.


Språket blir avgörande för oss för att komma längre in i kulturen och för att få djupare kontakter med människor. Det hjälper oss förstå hur saker verkligen fungerar i Nepal. Helt klart är att språk och kultur hänger ihop. Men faktum är också att bara några fraser på nepali öppnar upp för kontakt. Vi planerar att ge alla våra kunder en baskurs i nepali, utan att behöva gå in på skriftspråket dock.

Vissa dagar händer det inte så mycket här. Strömmen går och internet stängs. Det blir mörkt på kvällen men med tända ljus blir det mysigt och vi kopplar av med läsning. Men som idag ökas tempot igen. Anna har först två timmar nepalilekttion, sedan kommer barnvakt hit så att vi kan komma iväg till KISC (Kathmandu International Study Centre) för ett samtal om hur vi ska skola in äldsta dottern som inte kan så mycket engelska. Vet ni förresten att det saknas en lärare för att vi ska få behålla platsen för henne i höst? Vet ni någon lärare, även korttid, som vill undervisa en tid i Kathmandu? Hör av er till mig eller direkt på mejl till KISC.

Efter dettta möte idag träffar vi Becky Thorson som bott och arbetat länge i Nepal. Hon känner många människor och byar i utkanten av Kathmandu. Kanske kan hon ge oss bra kontakter för passande byar dit vi både kan ta turister och hjälpa till att starta hållbara mikroföretag för självförsörjning. Vi planerar även en resa till Dhadingbesi, precis utanför Kathmandudalen den 25-26 februari.

Lördagen hoppas vi blir fri från affärsmöten. Det är nämligen kyrkdag på lördagar i Nepal. Vi går till en liten nepalesisk kyrka. Gudstjänsterna är lite längre än i Sverige och mer livfulla.

På söndag går tempot upp igen och vi träffar först Björn Söderberg på Websearch Professional. Hans erfarenheter och kontakter kanske kan leda oss vidare i rätt riktning. Samtidigt kanske vi kommer använda oss av deras IT-tjänster för både hemsidan och sökmotoroptimering mm. Innan lunch samma dag åker vi till Department of Industries igen för att få mer detaljerad information om hur vår registrering av ett nepalesiskt företag skulle kunna gå till. Om vi gör 'si' vad händer då och om vi gör 'så' vad händer då? Vi får höra vad Director General Bipin har att säga oss.


Idag har vi ändå bara varit här i två veckor men det har hänt otroligt mycket på så kort tid. Till sist ett tips: Byt ut en grå november i Sverige mot ett soligt, vackert, varmt och grönt Nepal när det är som BÄST. Boka redan nu och vi hjälper dig till en unik och hållbar upplevelse i oförglömliga Nepal!

2 kommentarer:

  1. Hejsan! Vad roligt att ni verkar trivas och att det går bra med skola etc. Och ja, värme vore trevligt! Vårt vatten frös för två veckor sedan, så vi ser fram emot våren och plusgraderna, när nu det blir :/

    Ha en trevlig helg allihop!!

    kram Cecilia

    SvaraRadera
  2. Tack Cecilia, det känns som en bra start här i Nepal. Kul att ni följer och kommenterar!

    SvaraRadera

Min blogglista